15 Ağustos 2019

KOMBUCHA MANTARI-KOMBU ÇAYI

HOOLA BEBİŞLERİM BEN GELDİMMMM
uzun zamandır post giremedim ancak durun fekattt dinleyin!!
çok uzun zamandır kombu çayı ile ilgili araştırmalarım ve çalışmalarımla meşguldüm..
daha sağlıklı mayaya; daha leziz içeceğe ulaşmak tamamen tecrübeye dayanıyordu;
ve tabii ki bu da zaman gerektiriyordu..
şimdiden uyarayım; bol okumalı-bol fotolu bir post olacak..
KOMBUCHA NEDİR??
Kombucha; maya ve bakterilerin simbiyotik ilişkisiyle oluşan ''çay mantarının''şeker ve çayla fermantasyon yoluyla üretilen, hafif tatlı; gazlı ve asidik özellikte bir içecektir..
tarihçesi M.Ö. 220'lere kadar dayanır..
PEKİ KOMBUCHA'NIN FAYDALARI NELERDİR??
Kombucha veya kombu çayının bilinen  faydaları;
1-antibiyotik etkisine sahiptir
2-gastrik ve intestinal sistemi düzenler
3-eklem romatizmasını iyileştirir
4-immün sistemi destekler
5-kolesterol düzeyini ayarlar
6-gut ve hematoid'e iyi gelir
7-stres ile mücadeleyi destekler
8-toksinlerin bağırsak yoluyla atılımını kolaylaştırır..9-kanser oluşumunu engellemede yardımcıdır
9-başlangıç evresindeki kanseri tedavide yardımcıdır
ve daha başka onlarca faydası var bunlar benim için önemli olanlar ve bildiklerim..

GELELİM KOMBU ÇAYININ HAZIRLANMASINA
öncelikle elinizde bir kambucha mayası bulunması lazım..
maya fotoğraftaki gibi sağlıklı; berrak ve hasarsız olmalı..

GELELİM ÇAYIN DEMLENMESİNE


3 litre su 
4 yemek kaşığı siyah çay veya yeşil çay
300 gr toz şeker (1.5 su bardağı)
su ve şeker kaynatılıp şeker eriyince üzerine tercih ettiğiniz çayı atıp karıştırıp ılınıncaya kadar demlemeye bırakın..

çayı yeterli büyüklükte bir cam kavanoza süzüp (mutlaka ılık olmalı) mantarı içine bırakıp havadar ve gün ışığı ile aydınlanan bir yerde (asla güneş değil) üzerine sadece temiz ve başka hiçbir şeyde kullanmadığınız bir tülbentle örtün..


bu noktada dikkat edeceğiniz en önemli şey çayı yerinden kıpırdatmamak; 
mantarın canlı bir mikro organizma olduğunu düşünerek hijyen kurallarına uymak olacak..
asla el değdirmeyin!!
bu şekilde 21 gün bekleyip ilk fermantasyonu tamamlayacak..
DİKKAT!!!
şeker hastalarının burda paniğe kapılmaması gerekiyor
 çünkü dediğim gibi mantar bir canlı; 
bu yüzden beslenebilmesi için çayın içindeki şekere ihtiyacı var..
dolayısıyla neden bu kadar şeker ve neden 21 gün?? şeklindeki soruların cevabı burda gizli..
mantar; şekeri kendi için kullanıyor ve bu da 21 günde oluyor..
süre  sonunda açığa çıkan tatlı içecek şekerden değil; 
fermantasyondan alıyor lezzetini

21 gün sonunda  çayınızı süzebilir;
 buzdolabınıza koyup istediğiniz zaman tüketebilirsiniz..
aşağıdaki fotolardan ilki siyah çay ile;


ikincisi ise yeşil çay ile yapılan kombucha'larım


haaa...
gelelim ''bunun tadı hafif sirkeye benziyor; içemem'' diyenlere
onlar için de bir formülümüz var
2.fermentaston denilen bir süreçte süzdüğümüz bu çayların içine 
kabuk tarçın;
 taze zencefil, 
elma dilimi,
hibiskus (özellikle şeker hastalarının içini rahatlatmak için)
 veya kurutulmuş gül çayı ekleyip şişelerin ağzını sıkıca kapatıp oda ısısında 2 gün daha mayalayabilirsiniz..
örneğin bu fotoda ben 2 şişe yeşil çaylı kombucha yapmıştım ama birine diyabetli olduğum için hibiskus ekledim, enfes oldu..

süre sonunda içeceğinizin kapağını açtığınızda ''psstt'' diye bir ses gelecek..
süzüp yeniden şişeleyip artık buzdolabında istediğiniz zaman tüketebilmek için hazır bulundurabilirsiniz..
bahsettiğim gibi mantar bir canlı;
bu yüzden her yeni mayalamanızda tavrı değişik olacaktır..
havanın ısısı; çayın sertliği,şeker ayarı vs..
bunlar tadından kokusuna her mayalamada;
 hatta görüntüsüne kadar farklılık gösterecektir; 
lütfen endişelenmeyin!!
bknz: aşağıdaki fotoda benim mayalarım!!

mayanız olgunlaştıkça kalınlaşacak; alttan gövdeden ayrılacaktır..
işte işin en güzel yanı;
artık siz de bu şifayı başkalarıyla paylaşabilirsiniz; 
zamanı gelmiştir
tüketimi ise;
alışma evresinde yarım çay bardağı iken; rahatsız etmiyorsa giderek arttırarak günde 2 su bardağına kadar tüketilebilir..
işte bunlar benim yeni yavrularım;
mayaladığım yeni içeceğim ve eniştem için ayırdığım sağlık dolu mayam..
şifa olsun gideceği yere

3 malzeme ve sonsuz şifa!!
yeter ki araştırın; doğala, özümüze ve kadim bilgilere yüzünüzü çevirmeyin..
ARAŞTIRIN!!
ARAŞTIRIN VE BİLGİLENİN!! 
SİZE KUCAK AÇACAK BİRİLERİ İLLA Kİ ÇIKACAKTIR KARŞINIZA..
bu kişi belki bir internet arkadaşı; 
belki kuaförünüz,
belki instagramda bir profil...
belki de ...
bir MERO 'dur kim bilir 


4 yorum:

  1. Faydalı bir çay. Yapımı kefiri andırıyor. ve mayası da:)

    YanıtlaSil
  2. Hoş ve güzel bir blogunuz var sizi takibe aldım. Sizi de beklerim. Sağlıcakla Kalın.
    https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil