7 Kasım 2018

KIŞ HAZIRLIKLARI #TARHANA YAPTIM BENNNN :))

HOOLA BEBİŞLERİM BEN GELDİM
elem acı keder; 1 günde hepsi geçer demişler
öyle olmadı pek ama;

 türlü sıkıntılar ve özellikle birçok sağlık sorunundan sonra işte geldim burdayım..
yalnız bu hastalık halleri elbette ve aslında maalesef ki sorumluluklarımız olduğu 
ve 
zamanı geldiğinde her şeyin tık tık yerine getirilmesi gerçeğini değiştirmiyor
istemeye istemeye; hatta belki acı çekerek 
ama sonunda derin bir oh çekerek aklımızdaki yapılacaklar listesine bir tik atıyoruz çok şükür..
çünkü hayat bu
yani diyeceğim o ki;....
toplaşın bakiim yamacıma; 
ben ilk kez yaptım..
çok da beğenildi, benim de içime sindi..
hazır sırada pastırma sıcakları da varmış,
belki hala yapmak isteyenler olur...
hadi bakalım tarhana yapıyosss :)))

İŞTE MALZEMELEER


kuru soğan; domates,maydonoz, dereotu, keçi sütünden kese yoğurdu, ve un olarak da atalık buğday kullandım..
o paketlerdekiler ne der iseniz; 7 çeşit baharat çoğunuzun bildiği üzre 
tek farkla; 
bunun içinde POY denen tarhana baharatı var ve ben dümdüz tatlı tarhanayı asla beğenmediğimden bu olmazsa olmazdı benim için
kulakları çınlasın; benim 38 yıllık can dostum MİNE'M in anneciğinin yaptığı tarhanalarla büyüdü çocuklarım ve o tarhanalar hep bu eşsiz tarif ve karışımla üretilmişti
SONSUZ TEŞEKKÜRLER TAYYİBE TEYZEME


kırmızı biberleri elbette çok iyi yıkayarak ikiye kesip tohumlarını çıkartıyoruz ve haşlayıp kabuklarını soyuyoruz


o sırada diğer tüm malzemeyi küçük küçük doğruyoruz ve ocakta pişiriyoruz
hepsini biraraya getirip robotla çekiyoruz


sırasıyla önce yoğurdu sonra unu ekliyoruz yalnız malzeme soğumuş olmalı aman dikkat !!!
unu yavaş yavaş ilave edip tahta kaşıkla yedire yedire ekliyoruz..
biraz tok bir karışım olacak çünkü sebzeler suyunu salıyor


size tavsiyem; tüm bu karıştırma işleminden sonra karışımı ikiye bölüp öyle mayalanmaya almanız; 
feci kabarıyor çünkü
hergün azalarak sulanır endişelenmeyin..sulandıkça azar azar unu ekleyip iyice besleyin karışımı


ben 5 gün mayalandırdım marmaris sıcağında; gayet de yetti..
ikliminize uygun süreyi siz ve biraz da artık kabarmayı kesen hamurunuz belirleyecektir


avuçla bu şekilde bezeler yapıp bu iş için diktirip nasipse bundan sonra kullanacağım örtünün üzerine yaydım


ehh malum marmaris börtü-böcek mekanı..hele de yanı başında bir dağ ve orman varken..
ehh bahçedeki palmiyeler ve onları çok seven sinekleri unutmayalım..
üstteki tül örtü; onun tedbiri


akşamları içeri aldım nemlenme ihtimakine ve kuruma süresini geciktirme ihmaline karşı..


ben öyle günlerce kurutmadım-kurutamadım malum dışarda 50 dereceleri gördük bu sene yine


aşık olunası bir renk değil mi??


ve işte 1 tek burda takıldım..
dediğim gibi kuruma işlemi bu sıcaklarda 2 gün sürdu anca..
elimle şöyle bir yokladım ki; taş kesilmişler..
o panikle başladım ufalamaya ve ben şokkk
kala kala bana şu sağdaki kadar tarhana kalacaktı gerisi çöppppp
asssla pes etmedim tabii ve hemen soldaki tarhanayı azar azar ıslatıp yoğurdum..rondodan çektim ve bana ekstradan 1 gün kurutma işlemi çıktı aklınızda bulunsun..
ama %99.9 ürün kurtardım ama naaberrr ;) 


ve işte sonuç:
alıştığı lezzetten mahrum kalmasın diye İstanbul'a yavruya gönderilen,
komşularla paylaşılan ve bu geçen 1 ayda tüketilenden sonra elde kalan bu 
ama ; 
bir ''uğraşamam-beceremem'' deyip de uğraşıp başardığım işin daha sonunda aldığım keyfi de dünyalara değişmem


sağlıklı;
üretken.. ve en çok da..
SEVGİYLE KALIN BEBİŞLERİM 









2 yorum:

  1. harika ya , bende erişte yapmak istiyorum ama bir türlü fırsat olamadı ... güzel günlerde çorbanızı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ☺️ Yapın bence büyük zevk bunlar.
      Hem eriştenin belli bi zamanı da yok 😉
      Sevgiler

      Sil